Zon-berpindah randah…

•March 8, 2009 • Leave a Comment

Salam…hai sumer..sungguh lama x mgupdate ni…just nk bgtau..blog aku skrg dh bertukar…sila layari http://zoncapriku.blogspot.com/ arap korg dpt tukar link yg lama kpd yg baru..thank

Zon Ilmu(Qiblalocator)

•February 13, 2009 • Leave a Comment

Cam gempak jer tajuk entry kali ni….wahaha..

Sambil2 mengexplore internet..tiba2 aku terjumpa laman web ni…so aku mahu berkongsi dengan korang mengenai satu laman web yang amat berguna untuk menentukan arah kiblat yang sebenar terus dari tempat kita berada. Maybe korang dh tau kot..tapi xper,saja nk share..bak kata org sharing is caring..hehehe

Ini adalah link laman web tersebut:

http://www.qiblalocator.com

Laman web ini menggunakan perisian yang disediakan oleh google (macam google earth jugak). Senang sahaja cuma perlu taipkan nama tempat anda dalam petak search tersebut dan ia akan keluar sendirinya. Seterusnya laraskan garis dalam peta tersebut supaya bedekatan dengan lokasi tempat anda. Korang akan dapat lihat sudut Kaabah dari tempat anda secara terus. Kemudian pandai-pandai la korang buka kompas dan selarikan dengan sudut yang korang dapat tadi. Semua orang belajar geografi masa tingkatan 3 kan?hehe..Itulah arah kiblat anda yang sebenarnya!Ini lah salah satu cara yang amat sesuai untuk meningkatkan keyakinan dalam solat anda..

 

Ni adalah contoh yang aku cari:

 

kiblat

Zon Dulu vs Kini

•February 12, 2009 • 6 Comments

Lately aku mmg bz sikit…nak siapkn analisis FTIR…susahnyaaa…susah ker senang tetap kena wat gak…actually aku x tau sgt ftir ni..tau gitu2 jer..so pd mlm 10/2/09 aku mntak tolong Nini ajarkn ftir…so kitaorg g study ler kt libry..slama ni xpernah2 study pn kt libry..so catat sejarah ler kiranya..hehhee…dgn ilmu yg x seberapa ini pasal ftir,rasa mmg amat bodoh sgt2…malu gak ngn nini..hehhe..tapi xpe kerana ILMU apa saja aku sggup…anyway thank nini..skrg2nya..aku tau sikit pasal ftir…mlm tu kitaorg focus pd Amine salts…stdy pasal peak NH4+ ktner…pasal stretching ler..mcm2 la gak…so around kul 11 kitaorg balik..tu pun sebab librarian dh tutup lampu…ingt ker kul 12 tutup…mmm blah je la…

 

Berbalik pd tajuk entry ni,sebenarnya aku nk share pic dulu vs kini…kurus vs gemuk…

 

dsc00136

 

hahaaa kurusnyaa time ni…

 

mypic

 

ni zaman undergrad…kt umah sewa mmber..

 

dsc00459

 

eeee gemuknyaaaaaa….

 

snapshot_20090127_161

 

terkini….pic saja nk mggatal…

 

 

 

So motifnya entry ni bukannya nk promote diri tetapi adalah tuk mgingatkn diri sndiri..bahawa diri kita ni sentiasa akan berubah tnpa kita sedari…sayangilah diri kita hari ini kerana diri kita yg dulu sudah pn berlalu n kita hnya mmpu melihat sahaja tika ini..

Zon Aku MAsih Sayang

•February 7, 2009 • 1 Comment

Arini my mum kol..dia ajak g hospital tgk makcik bersalin…sbnrnya aku nk g lab kejap tuk run FTIR..tp cancel ler dulu…so pd kul 12.30 ktorg sampai kt HSNZ…wad makcik aku kt aras 1…tuk masuk dlm wad tu kena pakai pas n tuk satu2 masa hanya 2 org pelawat dibenarkn..time aku nk masuk tiba2 pakcik aku dh ada kt tempat ambik pas…so konpem ler dia n mak aku yg masuk dulu….dok kt luar ler sorg2 aku ni…lamanyaaaa diorg ni masuk..tiba2 mak guard tu blah jap dari pintu masuk…n time tu gak ada 2 org baru nk masuk..so aku curi2 ler masuk skali…bila dh masuk tu…aiii ktner ler katilnya ni…lama gak aku cari..last2 jumpa…makcik aku dpt baby boy..nak dijadikn citer…dlm wad tu gak aku jmpa member skelas aku time skolah rendah dlm tu…hah??dah bersalin??bila dia kawin ni…aiii nmpak sgt aku ni x ambik tau hal org..hihihi…time dlm tu gak ler..timbul kesedaran kejap..tengokn wajah ibu2 yg lepas bersalin ni..ada yg deliver normal..ada yg bedah..ada yg vacuum…makcik aku kena bedah..member aku kena vacuum….tgkkn keadaan mereka dlm kesakitan ni…timbul rasa insaf kejap…..THANKS MAK lahir n besarkan aku sampai skrg…serius takut dok dlm wad tu….camner ler istri aku nnt..hihihi…

Lepas tu kitaorg g kat umah makcik kpd mak aku kt kmpung Ladang kejap…ktorg lunch kt umah dia…so dh hmpir kul 4 kitaorg pun balik…..

 

ST12-Aku Masih Sayang

 

Kau rinduku
Jiwaku indah memanggil dirimu
Mataku terbangun untuk menanti
Menantimu..
Jangan pernah
Kau ragukan cinta yang sesungguhnya
Itu bisa menghancurkan semua
Bukan begitu..
 

 [Chorus]Aku sungguh masih sayang padamu
Jangan sampai kau meninggalkan aku
Begitu sangat berharga dirimu
Bagiku..
Dan ku pastikan saja dihatimu
Kan ku korbankan semuanya untukmu
Sungguh ku berharap kau pun begitu
Padaku…

Coba engkau rasakan
Cinta yang begitu kan
Mengesankan..
Yakin pasti dapatkan
Kemesraan yang penuh
Bintang…

[Clap Mode]

Aku sungguh masih sayang padamu
Jangan sampai kau meninggalkan aku
Begitu sangat berharga dirimu
Bagiku.. hou.. wo..
Aku pastikan saja dihatimu
Kan ku korbankan semuanya untukmu
Sungguh ku berharap kau pun begitu
Padaku.. hou.. hou..

Aku sungguh masih sayang padamu
Jangan sampai kau meninggalkan aku
Begitu sangat berharga dirimu
Bagiku… hou wo…
Dan ku pastikan saja dihatimu
Kan ku korbankan semuanya untukmu
Sungguh ku berharap kau pun begitu
Padaku.. hou wo wo uhoo…

 

 

 

Zon Melontar Jamrah

•February 6, 2009 • 1 Comment

Tiba2 sajer aku trima pggilan dr En Fairuz(lecturer fizik) n dia tnya nk main boling x….fuh soalan…cm menggeletar jer kpala otak dengar org ajak main boling…aku ckp no hal jer..n dia ckp aku wakil lecturer jbtn fizik coz 4/2/09(malam) ada tournament boling antara jabatan kt FST…fuh gila ker apa..segan ler aku..nerves pun ada…so mmndgkn dia cm paksa gak..so aku trima jela…dia suh cr sorg lg..coz team fizik just ada 2 org jer..so aku ajak ler Santana….En fairuz ni suka aim tggi..time nk main mlm tu dia siap ckp lg..kitaorg mesti dpt 100 lebih tuk setiap game…wahhhh nerves ler jdnya…dh ler ada lecturer dr jbtn lain yg dia import..nama apa ek…En..En..En apa ntah lupa dh…

 

Time aku ngn sntana n angah smpai kt stadium….jeng..jeng..jeng…dari jauh aku terasa auraaaa sesorg yg aku x pernah kenal or tgk..tp slalu gak ym or sms….walaupun aku x kenal..tp auraaa dia aku dpt rasa…..sapakah itu?…tiba2 angh g tegur…..wahhhhhhh kak dot dot rupanya…ni ker kak dot dot…kecik n comel orgnyaaaa….tiba2 time tu gak dia panggil N*N*…wahh saja la tuuu(tapi aku suka jerrr)hahahaha…berliak bijik mata tgk N*N*…cntiknyaaa….around kul 9 lontaran jamrah pun bermula…team fizik dpt lane 16…nak dijadikan citer(mmg nk crita pun)…team N*N* dok lane 13…so bersetentang ngn team kitaorg…lg ler aku nerves…..nasib baik perform ok gak ler…dlm ati aku,nak jer tegur dia…tapi pemalu aku ni kuat sgt..dh ler dlm team dia semua pompuan,semua aku x kenal lak tu..lg ler malu…kitaorg melontar jmrah sebnyak 3 game..team kitaorg ler 1st skali abis…ai En.Fairuz ni rush orgnya..so main cepat2 ler…x sempat nk rehat..lepas abih jer…aku g kacau kak dot dot kejap(kacau ker?..pdhal senyap jer,kikiki)…lepas kak dot dot abis main..aku pun balik…ada 2,3 team yg x abis main lg time tu….En Fairuz ckp team ktorg dpt no.3..so ok la tu…x ler mghampakan dia gak aku n Santana…aku,Santana n angah g mkn kt Pakwan Kopitiam lepas tu..lebih kurg setengah jam dok sana kitaorg pun balik n aku trus tido ngn nyenyaknya coz keletihan…

 

*Disaat aku mgupdate blog ni..aku sedang berchating ngn N*N*(apa motifnya ek?bak kata nabil…lu pk ler sendiri)

 

Zon Keresahan

•February 4, 2009 • 5 Comments

Sedar x sedar n mmg xsedar, dah masuk bln 2…cepatnya masa berlalu…usia pun dh semakin mngkat…sem pun dh semakin nk abis..tapi projek master jer blum2 habis….lately ni asyik basir masa jer…dtmbah plak umah sewa aku ni baru jer masuk ternet,so bertmbh2 ler membasir masa…dok dgr citer2 dari member2,best jer rasa diorg,bertuah jer idup..kak dot dot dh nk fly,yo pun kompem fly,nini pun konpem gak,n beberapa lg kawanku yg lain…bngganya aku ngn korang…jeluzzznya….nasib aku ni still lagi blurr…kdg2 nk jer ‘koya’ tp master ni x habis lg..arghhhhh…nik! ko kena focus…ok2 malas nk pk pasal tu lg…

 

Mggu ni aku trima msg dari kaktini suh aku siapkn chapter4 bhgian FTIR n submit kt dia 16hb feb 09…so kena kejar masa la ni…dh ler FTIR susah nk analisis…tp nasib baik gak ada kaktini yg baik tuk check..kalo x aku x buat ler….so skrg ni aku kena ceria..kena hepi jer…So meh kita layan Optical illusion Stereograms ni…at least mgurangkn tekanan..best tgk bnda ni…ok selamat mghayatiii…

picture 1

kereta4

*gambar kereta

picture 2

tangan

*gambar tangan

picture 3

tengkorak

*gambar tengkorak

picture 4

alien

*gambar makhluk asing

Zon Nodame Cantabile

•January 29, 2009 • 5 Comments

Dah  lama x mgaktifkn jari ni tuk mgupdate blog ni…apa2 pn SELAMAT TAHUN BARU CINA buat semua yg myambutnya…mggu ni bz sikt(sikit je) tuk myiapkn chapter 1,2 n 3 yg diminta oleh kaktini..due date 28/01/09..fuh dia bg tempoh seminggu jer…tp bgs gak kaktini wat cmtu,kalo x mmg x buat le…nasib baik aku hntar tepat pd masanya…so aku tutup citer pasal tu…so berbalik pd tajuk entry ni,menarik jer bunyinya(koya lebih)..

NODAME CANTABILE

nodame-cantabile-banner1

Alkisahnya aku tgk citer ni adalah hasil usaha murni akak diva yg baru turun dari kayangan(kak dot dot) yg bg aku pnjam CD(original) ni…dgr pada tjuk 2 mmg xcited tuk tgk..bila dh tgk…mmmmm mcm2 benda ada dlm tu…nodame cantabile ni bleh aku tukarkn kpd nodame canta’GILA’…nodame ni adalh nama actress citer tu…slalunya kalo actress ni,mmg sempurna,lembut,n ok la…TAPI nodame ni…ya ampun..TERUK gila!!….x suka mndi, pengotor ,gedik ,perasan, pemalas… .arghhh sugguh pelik… dn kdg2 kesian plak aku tgk…so nodame ni suka kt senior dia nama chiaki shinichi…wah mmg high taste sggh dia tu…so slalu le si nodame tergedik2 ngn chiaki ni…kdg2 kena blasah ler,kena ketuk ler..mmg ganas gila….BUKAN setakat nodame je suka kt chiaki tu, Okuyama Masumi pun suka gak..NAHAS2…mmg ntah apa2 citer ni..so kalo nk tgk cmner ler Masumi n nodame brebut chiaki ni,negok ler sndiri…so bg aku citer ni best ler gak..sebenarnya aku lg suka citer cintan-cintun,mmg feeling habis n part ending sure best gila cmpare ngn citer nodame ni…apa pn thank kak dot dot..jasa mu ttp ku kenang…..hah??? x tau nk cari mana citer ni??senang jer g jer pnjam CD ngn kak dot dot,dia tu tokey CD…hahahahahha…LARIKKKKK…

nodame_chart

carta perhubungn…tgk jer la..waima x phm pun….

Watak-watak utama:

juri_ueno

nodame…

tamakihiroshi

chiaki

eita-headshot

Ryutaro…

koidekeisuke

Masumi…

asamimizukawa

Miki Kiyora